Luonnonfilosofian seura –

Samfundet för naturfilosofi ry

Jäsentiedote 5/2001

Luonnonfilosofian seuran alkusyksyn ohjelma:

Torstaina 20.9. klo 18-20 Tieteiden talossa pidettävässä kokouksessa on aiheena Skövdessä Ruotsissa 7.-11.8. 2001 järjestetty kansainvälinen konferenssi Consciousness and Its Place in Nature (Tietoisuus ja sen asema luonnossa).
Kokous oli järjestyksessä neljäs sarjassa Toward a Science of Consciousness, joka käynnistyi 1994 Tucsonissa. Skövden kokouksen järjestivät Consciousness Studies Programme (Paavo Pylkkänen) ja Centre for Learning Systems (Tom Ziemke), University of Skövde. Kokoukseen osallistui n. 300 tutkijaa eri maista ja ohjelmassa oli n. 250 esitelmää ja posteriesitystä.
Luonnonfilosofian seurasta konferenssiin osallistuneet dipl.ins. Jouko Seppänen ja fil.lis. Tarja Kallio-Tamminen ovat ystävällisesti lupautuneet kertomaan vaikutelmiaan kokouksesta ja alustavat samalla aiheeseen liittyvän keskustelun. Samaan aihepiiriin on tarkoitus palata uudelleen 11.10. pidettävässä kokouksessa. Tieteiden talon sali 505, Kirkkokatu 6.

 

Torstaina 27.9. klo 18-20 Säätytalossa pidettävässä kokouksessa dosentti I. A. Kieseppä kertoo Loogis-analyyttisen filosofian varhaishistoriasta Friedrich Stadlerin Wienin piiriä käsittelevän kirjan pohjalta. Analyyttisen filosofian suuntaus, josta on käytetty nimeä looginen empirismi t. looginen positivismi, yhdistetään kiinteästi ns. Wienin piiriin, joka oli 1920- ja 30-luvuilla Wienissä toiminut, lähinnä luonnontutkijoista ja matemaatikoista koostunut yhdistys. Piirin jäsenet olivat Itävallassa varsin marginaalisessa asemassa, mutta monet heistä kohosivat myöhemmin merkittäviin asemiin Yhdysvalloissa ja vaikuttivat siihen, että loogis-analyyttinen suuntaus tuli toisen maailmansodan jälkeen filosofisen tutkimuksen valtavirraksi. Kuten tunnettua Eino Kaila Suomesta oli läheisessä yhteydessä Wienin piiriin ja edusti sen ajamia näkemyksiä.
Wienin piirin perintöä vaalii Itävallassa 1980-luvulla perustettu Wiener Kreis Instituutti, jonka toiminnasta saimme alustavasti tietoa Jouko Seppäsen vuosi sitten Luonnonfilosofian seurassa pitämästä esitelmästä. Instituutin johtaja Friedrich Stadler on v. 1997 julkaissut Wienin piiriä käsittelevän yli 1000-sivuisen kirjan Studien zum Wiener Kreis, joka tänä vuonna on ilmestynyt myös englanniksi nimellä The Vienna Circle. I.A. Kieseppä, joka on Yhdysvalloissa osallistunut Stadlerin järjestämään Wienin piiriä käsittelevään kurssiin, on julkaissut viime kesänä 18.7. Helsingin Sanomissa Stadlerin kirjaan liittyvän arvostelun. Teoreettisen filosofian dosenttina toimiva Kieseppä on valmistunut tohtoriksi v. 1995 filosofiseen logiikkaan liittyvällä väitöksellä, minkä jälkeen hän on toiminut tutkijana ja opettajana Helsingin yliopistossa ja opettajana Teknillisessä korkeakoulussa. Tällä hetkellä hän Suomen Kulttuurirahaston palkkaamana tutkijana filosofian laitoksella aiheenaan peliteoreettisten mallien sovellutukset etiikassa ja yhteiskuntafilosofiassa. I.A. Kiesepän kotisivut ovat osoitteessa http://www.helsinki.fi/~kieseppa/ ja hänen sähköpostiosoitteensa on i.a.kieseppa@helsinki.fi. Wiener Kreis Instituutin toiminnasta on tietoa Internet-osoitteessa http://hhobel.phl.univie.ac.at/wk/ivc-d.html.
Säätytalon sali 3, Snellmaninkatu 9-11, 1. kerros (Huom. kokouspaikka).

 

Torstaina 4.10. klo 18-20 Tieteiden talossa pidettävässä kokouksessa Suomen Krishna-liikkeen johtaja Timo Kuivanen esitelmöi aiheesta Vedanta – Intian filosofian ydin.
Intian filosofia ja uskonto, varsinkin jos huomioon otetaan myös jooga, on kiehtonut monia länsimaalaisia, mm. useat tunnetut fyysikot kuten keksijä Nicola Tesla, (1856-1943), kvanttimekaniikan perustajiin kuuluva Erwin Schrödinger (1887-1961), ensimmäisen atomipommin rakentamista johtanut Julius Robert Oppenheimer (1904-1967) ja teoreettinen fyysikko Fritjof Capra (1939- ) ovat olleet vakavasti kiinnostuneita Intian vanhasta filosofiasta ja uskonnosta. Myös professori K. V. Laurikainen (1916-1997) ilmaisi kiinnostuksensa tätä aihepiiriä kohtaan. Intian uskonnon vanhimmat kirjalliset lähteet tunnetaan nimellä Veda (tieto, oivallus), kun taas Vedanta on niiden pohjalle rakentuva filosofinen suuntaus, jonka pyrkimyksenä on koota yhteen Veda-kirjallisuuteen sisältyvä viisaus.
Timo Kuivanen on kotoisin Lappeenrannasta ja tullut ylioppilaaksi Lauritsalan lukiosta v. 1980, minkä jälkeen hän on toiminut Puolustusvoimissa saaden ylennyksen vänrikiksi 1982, luutnantiksi 1985 ja kapteeniksi 1990. Sen jälkeen hän siirtyi täysipäiväisesti Krishna-liikkeen palvelukseen saaden ensin ns. oppiketjun kasteen v. 1992 ja bramiinikasteen v. 1994. Vuodesta 1993 alkaen hän on toiminut liikkeen saarnatoimen johtajana luennoiden itse säännöllisesti yli 200 koulussa ja muussa oppilaitoksessa yliopistot mukaan lukien. Temppelin ja samalla koko Suomen Krishna-liikkeen johtaja hänestä tuli v. 1998. Timo Kuivanen on osallistunut aktiivisesti Krishna-liikkeen kansainväliseen toimintaan Skandinaviassa ja muualla Euroopassa sekä Intiassa. Hän valmistelee myös Vedanta-filosofiaan liittyvän loppututkinnon suorittamista Kansasin yliopistossa Yhdysvalloissa. Suomen Krishna-liikkeen verkkosivut ovat Internet-osoitteessa http://www.sci.fi/~krishna Tieteiden talon sali 312, Kirkkokatu 6.

 

Torstaina 11.10. klo 18-20 Tieteiden talossa pidettävässä kokouksessa jatketaan Tietoisuuden mysteeriin liittyviä pohdintoja. Seuramme puheenjohtaja DI Paul Talvio on lupautunut alustamaan aiheeseen liittyvän keskustelun lähinnä Antonio Damasion äskettäin suomennetun kirjan Tapahtumisen tunne, miten tietoisuus syntyy (Terra Cognita Oy, Helsinki 2000) herättämien ajatusten pohjalta: miten me voimme tietää, tuntea ja tahtoa. Talvio on aikaisemmin pitänyt seuran kokouksissa mielen toimintaa käsittelevät esitelmät "Mestarimallintaja" ja "Mestarisuorittaja" (7.10.1999 ja 6.4.2000). Tämänkertaisen esitelmänsä hän on otsikoinut Mestaritietäjä. Tieteiden talon sali 505, Kirkkokatu 6.

Tässä yhteydessä voidaan mainita, että akatemiaprofessori Kai Kaila piti maanantaina 10.9. Suomalaisen Tiedeakatemian kokouksessa esitelmän otsikolla Tietoisuuden ongelmista neurobiologiassa. Esitelmään liittyvä teksti julkaistaan Tiedeakatemian vuosikirjassa, mutta ilmestyy painosta mahdollisesti vasta ensi kesänä. Ehkäpä saamme jonkun kokoukseen osallistuneista kommentoimaan Kailan ajatuksia.

Psykiatrian erikoislääkäri Ben Furman esitelmöi maanantaina 8.10. klo 18.00-19.30 aiheesta Henkinen hyvinvointi. Helsingin yliopiston Porthania luentosali IV, Yliopistonkatu 3. Oviraha 20 mk.

Helsingin yliopiston filosofian laitokset ovat äskettäin muuttaneet Metsätalosta entiseen anatomian laitokseen Siltavuorenpenger 20 A, missä nykyisin sijaitsee myös filosofian laitoksen kirjasto.

___________________________

Seuran XIII toimintavuosi

Puheenjohtaja: Paul Talvio • Kyläkirkontie 19 • 00370 Helsinki • p. (09) 555 146 (k) Paul.Talvio@kolumbus.fi
Sihteeri: Seppo Laurema • Vanha Saunalahdentie 4 • 02330 Espoo • p. 801 5688 (k); 050-5410514 • fax 22869 291
Tieteiden talo: Kirkkokatu 6 • 00170 Helsinki • p. 22869 274 • p. 228691 (keskus) • p. 22869 265 (vahtimestari)
Sähköposti:
lfs@protsv.fi Pankkiyhteys: Merita Pankki Oy, Helsinki-Kruununhaka, Tili n:o 101930-204652
Luonnonfilosofian seuran Internet-sivut:
http://www.protsv.fi/lfs