Luonnonfilosofian seura –
Samfundet för naturfilosofi ry
Jäsentiedote 1/2003
Torstaina 23.1. klo 18-20 Akatemiaprofessori Irma Thesleff esittelee Vuoden 2002 fysiologian ja lääketieteen Nobelin palkinnon saajat ja heidän tutkimuskohteensa.
Tieteiden talon sali 505. Kirkkokatu 6, Helsinki.
Vuoden 2002 fysiologian ja lääketieteen Nobelin palkinto myönnettiin kolmelle kehitysbiologian tutkijalle "heidän havainnoistaan koskien elinten kehityksen säätelyä ja ohjelmoitua solukuolemaa". Kolme palkittua ovat englantilaiset Sydney Brenner (s. 1927) ja John E. Sulston (s. 1942) sekä yhdysvaltalainen H. Robert Horvitz (s. 1947). Kaikilla heistä on keskeisenä tutkimuskohteena ollut alkeellinen maaperässä elävä millimetrin mittainen sukkulamato Caenorhabditis elegans, jonka Brenner 1960 -luvulla määrätietoisen etsinnän tuloksena havaitsi kehitysbiologisiin tutkimuksiin sopivaksi koe-eläimeksi.
Caenorhabditis -mato on tutkimuskohteena erityisen kiitollinen sikäli, että se on helposti kasvatettava, pienikokoinen ja lisäksi läpinäkyvä niin että sen jokaisen solun kehitystä voidaan erikseen seurata. Madolle kehittyy koko sen parin viikon mittaisen elämän aikana vain 1090 solua, joista 131 kuolee ennen aikuistumista ohjatun solukuoleman eli apoptoosin seurauksena. Jäljelle jääneet 959 solua muodostavat kaikki madon elämäänsä tarvitsemat rakenneosat, mukaan lukien 302 neuronia käsittävä alkeellinen hermosto.
Caenorhabditis -sukkulamato on ensimmäinen monisoluinen eliö, jonka koko genomi saatiin jo vuonna 1998 pääpiirteissään selvitetyksi. Siinä on kuuteen kromosomiin jakaantuneena yhteensä noin 19\\\\\\\'000 proteiinia koodaavaa geeniä, kun esim. ihmisellä geenien määrä on vain noin kaksinkertainen. Noin 35 % madon geeneistä muistuttaa rakenteeltaan ihmisen geenejä.
Kun ohjelmoidulla solukuolemalla on keskeinen merkitys kaikkien monisoluisten eliöiden normaalissa kehityksessä ja myös erilaisten sairauksien synnyssä Caenorhabditis -matoon kohdistetulla tutkimuksella on epäilemättä ollut paljon laajakantoisempi merkitys kuin ensi näkemältä voisi arvata.
Aiheesta voidaan löytää lisää tietoa esim. Tiede 8/2002 ja Duodecim 22/2002 -lehdistä sekä tietenkin internetistä vaikkapa Nobel-säätiön osoitteessa http://www.nobel.se/medicine/laureates/2002 tai madon tutkijoiden omalla verkkosivulla osoitteessa http://elegans.swmed.edu/
Irma Thesleff (s. 1948) on valmistunut hammaslääketieteen tohtoriksi Helsingin yliopistossa v. 1975. Hän on toiminut mm. Suomen Akatemian tutkijana sekä vuodesta 1990 alkaen lasten hammashoito- ja hampaiden oikomisopin professorina. Tällä hetkellä hän johtaa akatemiaprofessorina Helsingin yliopiston biotekniikan instituutissa toimivaa kehitysbiologian tutkimusryhmää, joka pyrkii selvittämään erityisesti hampaiston ja syntyperältään samankaltaisten elinten kehitystä. Tutkimusryhmästä, jonka toimenkuva on englanniksi määritelty "molecular regulation of craniofacial development" on löydettävissä tarkempaa tietoa osoitteesta http://www.biocenter.helsinki.fi/bi/craniofacial/index.htm. Irma Thesleffin tutkimusryhmässä äskettäin tohtoriksi valmistunut Soile Keränen, joka on vieraillut esitelmöitsijänä myös Luonnonfilosofian seurassa, toimii tällä hetkellä postdoc -tutkijana Yhdysvalloissa.
Torstaina 30.1. klo 18-20 Diplomi-insinööri Heikki Mäntylä esitelmöi aiheena Tekniikka – hyvä renki, mutta huono isäntä.
Tieteiden talon sali 505, Kirkkokatu 6, Helsinki.
Tekninen kehitys yleisesti, mutta erityisesti tiedon välitykseen ja käsittelyyn liittyvien alojen nopea teknillinen kehitys on saattanut monet hämmennyksiin ja herättänyt kysymyksiä mm. siitä pystyykö ihminen enää hallitsemaan tätä kehitystä vai voiko se "karata käsistä". Tähän liittyvää keskustelua on viime aikoina usein käyty myös Luonnonfilosofian seuran piirissä. Eräs tähän keskusteluun kantaa ottavista osallistujista on ollut diplomi-insinööri Heikki Mäntylä, jonka tähän aihepiiriin liittyvä kirjoitus ilmestyi Kanava -lehden numerossa 9/2002 otsikolla Huomaamaton vallankumous. Heikki Mäntylä on nyt tämän kirjoituksen pohjalta ystävällisesti lupautunut toimimaan esitelmöitsijänä tarjoten aineksia aiheeseen liittyvään, toivottavasti rakentavaan jatkokeskusteluun.
Heikki Mäntylä (s. 1936) on valmistunut diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta v. 1963 ja on suurimman osan työelämästään toiminut Valmet Oy:n lentokoneteollisuuden ja puolustusvälineteollisuuden johtajana. Luonnonfilosofian seuran toimintaan hän on osallistunut aktiivisesti usean vuoden ajan, viimeksi Tieteiden talossa Tieteen päivien yhteydessä järjestetyssä tapahtumassa, missä oli nähtävillä hänen taidokkaasti kuvattu ja ajatuksia herättävä luonnonilmiöitä esittävä videokoosteensa.
Torstaina 6.2. klo 18-20 Lääketieteen lisensiaatti Jyrki Tyrkkö esitelmöi aiheena Hjalmar Mellin (1854 – 1933) merkittävä suomalainen matemaatikko ja suhteellisuusteorian vastustaja.
Tieteiden talon sali 505, Kirkkokatu 6, Helsinki.
Albert Einsteinin (1879-1955) suhteellisuusteoria vuosilta 1905 ja 1915 on alusta alkaen saanut osakseen voimakkaita kannanottoja puolesta ja vastaan, paitsi synnyinseudullaan saksalaisen kielialueen piirissä myös meillä Suomessa. Eräs myöhempinä vuosinaan suhteellisuusteorian vastaisia näkemyksiä esittänyt suomalainen matemaatikko oli Robert Hjalmar Mellin (1854-1933). Mellin syntyi Limingassa papin poikana, kävi koulua Hämeenlinnassa ja opiskeli mm. G. Mittag-Lefflerin oppilaana Helsingissä ja Tukholmassa ja jonkin aikaa myös K. Weierstrassen johdolla Berliinissä. Suurimman osan elämästään, yhteensä 42 vuotta Mellin toimi Teknillisen korkeakoulun ja sen edeltäjän Polytekniska Institutet - Polyteknillinen Opisto matematiikan opettajana, vuosina 1908-26 matematiikan professorina. Hjalmar Mellin oli ensimmäisiä funktioteoriaan erikoistuneita suomalaisia ja edelleen kansainvälisesti tunnettu nimi mm. integraalitransformaatioiden alalla, missä tunnetaan erityinen Mellinin transformaatio. Mellin oli Suomen Tiedeakatemian perustajia ja useita vuosia sen puheenjohtaja. Jäätyään eläkkeelle hän alkoi tutkia Einsteinin teorioita ja kosmologisia kysymyksiä, minkä tuloksena syntyi useita Tiedeakatemian julkaisemia, pääasiassa suhteellisuusteoriaa kritisoivia tutkielmia. Kuitenkaan Melliniä ei täällä juuri tunneta eikä missään näy otetun kantaa hänen suhteellisuusteoriaan kohdistuneeseen kritiikkiinsä. Paitsi matemaatikkona Mellin vaikutti myös suomalaisuusaatteen edustajana.
Mellinin elämään liittyviä tietoja on löydettävissä mm. Gustav Elfvingin artikkelista Normat (Nordisk Matematisk Tidsskrift) -lehdessä 28(3) s. 89-94 (1980) sekä Elfvingin kirjasta The History of Mathematics in Finland 1828-1918 (Societas scientarum Fennica, Helsinki 1981; 195 siv., kuv.). Internetissä Melliniä koskevia tietoja on mm. osoitteessa http://www-gap.dcs.st-and.ac.uk/~history/Mathematicians/Mellin.html. Osoitteesta http://www.mantta.fi/~hamlet/math/albert/mellin.html on luettavissa Mellinin mielenkiintoinen puheenvuoro Einsteinin teorian mahdottomuus, jonka hän esitti Suomalaisen Tiedeakatemian kokouksessa 10.10.1931.
Jyrki Tyrkkö (s. 1943) on kotoisin Lahdesta ja valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistossa v. 1970. Viimeisten 30 vuoden ajan hän on toiminut yksityislääkärinä Helsingissä ja siinä ohessa, yhteensä yli 25 vuotta, harrastusluontoisesti avustanut aikakauslehtiä (Yhtyneet kuvalehdet ja Aller Julkaisut) terveystiedon alaan liittyvänä tiedetoimittajana. Filosofiaa ja luonnontieteitä Tyrkkö on harrastanut kouluajoista asti. Aistinfysiologia oli aikaisempina vuosina hänen erityinen kiinnostuksen kohteensa. Luonnonfilosofian seuran toimintaan Tyrkkö on osallistunut aktiivisesti miltei seuran perustamisesta lähtien, paitsi tarkkaavaisena ja monipuolisesti oppineena keskustelijana myös kantavana voimana seuran hallituksessa.
Torstaina 13.2. klo 18-20 Diplomi-insinööri Jouko Seppänen esitelmöi aiheena Fysiikan yhtenäisteoriasta yhtenäistieteeseen. Ykseys- ja yhtenäisyysajattelu uskonnoissa, filosofiassa ja tieteessä.
Tieteiden talon sali 505, Kirkkokatu 6, Helsinki.
Fysiikan yhtenäisteoria tunnetaan nykyajan fysiikan tutkimusohjelmana, jonka tarkoituksena on löytää kaikki neljä luonnon perusvoimaa – sähkömagnetismin, heikon ja vahvan ydinvoiman ja gravitaation – yhdistävä yhtenäisteoria. Käsitteen \\\\\\\'yhtenäisteoria\\\\\\\' keksi ja otti käyttöön sveits.-saks. teoreettinen fyysikko Albert Einstein (1879-1955) kahdessa artikkelissaan "Einheitliche Feldtheorie der Elektrizität und Gravitation" (1925) ja "Einheitliche Theorie der Elektrizität und Gravitation" (1935), joissa hän pyrki laajentamaan v. 1905 ja 1915 esittämiään suppeaa ja yleistä suhteellisuusteoriaa, joissa hän oli onnistunut yhdistämään avaruuden, ajan, massan, tasaisen ja kiihtyvän liikkeen sekä valonnopeuden ja energian käsitteet ja klassiset teoriat.
Sähkömagnetismin ja gravitaation yhdistäminen ei Einsteinilta kuitenkaan onnistunut, vaikka hän tavoitteli sitä lopun elämäänsä, mutta tavoite viitoitti tien fysiikan historian laajimmalle ja kunnianhimoisimmalle kansainväliselle tutkimusohjelmalle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle, joka tuli tunnetuksi fysiikan suurena yhtenäisteoriana, engl. great unifying theory, yliampuvasti myös \\\\\\\'kaiken\\\\\\\' teoriana, engl. theory of everything, jolloin fyysikot unohtavat, että luonnossa ja kulttuurissa on muitakin ilmiöitä ja tieteitä kuin fysiikka.
Tämän oivalsivat jo v. 1929 Wienin piirin filosofit, matemaatikot, fyysikot, kemistit, biologit, psykologit, kielitieteilijät, sosiologit ym. tieteiden edustajat aina taiteentutkijoita ja arkkitehteja myöten, jotka modernismin, uusvalistuksen ja tieteen ja tekniikan voittokulun hengessä hekin omaksuivat Einsteinin yhtenäisteorian käsitteen ja laajensivat sen käsitteeksi yhtenäistiede, saks. Einheitswisssenschaft, eli kattamaan todella kaikki tieteenalat, lukuun ottamatta teologiaa, metafysiikkaa ja epämääräisiä filosofisia oppisuuntia ja epätieteitä, ja panivat yhteisellä julistuksella alulle kansainvälisen tieteenfilosofisen ohjelman, jonka tavoitteena oli luoda uusi tieteellinen filosofia ja siihen perustuva tieteellinen maailmankäsitys ja alkaa rakentaa kaikki tieteenalat käsittävää ja selittävää yhtenäistiedettä ja sen esittämiseksi universaalia yhtenäistieteen yhtenäiskieltä metodisina perustoina kantilainen tieto-oppi ja matemaattinen logiikka ja käsitteellisenä perustana fysiikan peruskäsitteet.<
Kuten tunnettua, tämä ohjelma ei toteutunut, osittain siitä syystä, että sen jäsenet, jotka olivat pääasiassa syntyperältään juutalaisia ja poliittiselta ideologialtaan austromarxilaisia, joutuivat vainon kohteeksi. Se kaatui myös omiin virheisiinsä ja erehdyksiin, jotka koskivat ennen kaikkea ohjelman tavoitteellisia päämääriä sekä metodologisia puutteita ja yliarviointeja.
Wienin piirin ohjelman kaatuminen ei vaikuttanut itse inhimillisen tiedon ja tieteiden yleiseen ja sisällölliseen kehitykseen, jolle on kautta aikojen ollut tunnusomaista sekä eriytyminen yhä kapeampiin erikoisaloihin ja uusien alojen jatkuva syntyminen, mutta samanaikaisesti myös aiemmin erillisten alojen yhtyminen ja uusien tieteiden välisten ja niitä yhdistävien monitieteisten alojen syntyminen niiden rajamaastoihin sekä alojen sisäinen laajeneminen ja yhdentyminen, mikä kehitys kävi 1800-luvulla erityisen selväksi ennen kaikkea klassisen fysiikan sisäisen yhdentymisen ja \\\\\\\'valmistumisen\\\\\\\' johdosta sekä kahden- ja monenvälisten tieteiden kuten fysikaalinen kemia, biokemia, neuropsykologia, psykolingvistiikka, sosiaalipsykologia jne. syntymisen johdosta, minkä Wienin piirin filosofit ensimmäisinä panivat merkille.
Sodan aikana ja pian sen jälkeen alkoi tietokoneen myötä syntyä uusia metoditieteitä, jotka tulivat tunnetuksi systeemitieteinä, nimittäin systeemiteoria, malliteoria, kybernetiikka, informaatioteoria, loogisten koneiden ja formaalien koneiden teoria, synergetiikka l. itsejärjestymisteoria, kompleksi dynamiikka, katastrofiteoria, kaaosteoria, fraktaaliteoria, autopoetiikka l. itsejäljentymisteoria, hermoverkko- ja oppimisteoria ja semiotiikka l. merkityksen ja tulkinnan teoria ja maailmankuvien tutkimus.
Vasta nämä kaikki tieteen ja ajattelun alat yhdessä käsittävän sisällöllisen kehityshistorian analyysin ja synteesin kanssa tekivät mahdolliseksi ja realistiseksi todellisen yhtenäistieteen käsitteellisen rakentamisen ja toteuttamisen. Postmodernin tieteen uudet paradigmat – systeemi-, laskennallinen teknologinen paradigma – mahdollistavat kaikkien tieteiden ja ajattelun ja kuvittelun perusteiden selvittämisen pohjalta myös uskontojen, filosofian ja taiteen yhdentämisen maailmanlaajuisena yhteistyönä tietoverkossa, ei vain idealistisena yhtenäistieteen filosofiana, mistä Wienin piiri unelmoi, vaan tieteiden opillisen sisällön ja tieteellisen maailmankäsityksen ja sen historiallisen kehityksen mukaan systemaattisesti järjestettynä ja toimivana tietojärjestelmänä osana ihmisen aate- ja kulttuurihistorian kokonaisuutta.
Esitelmässään Jouko Seppänen luo aate- ja kulttuurihistoriallisen katsauksen ykseys- ja yhdentymisajattelun historiaan sekä tiedon ja maailmankuvan laajentumis- ja yhdentymiskehitykseen esihistoriassa, uskonnoissa, filosofiassa ja tieteessä aina nykyajan yhtenäistieteen filosofiaan ja viitoittaa tietä 21. vuosisadan postmodernin yhtenäistieteen systeemiselle, laskennalliselle ja teknologiselle paradigmalle.
Kirjallisuutta
1. Hahn H., Neurath O, Carnap R. (1929): Wissenschaftliche Weltauffassung: Der Wiener Kreis. A. Wolf. Wien. (The Scientific Conception of the World. D. Reidel, Dordrecht, 1973).
2. Carnap R. (1928): Der logische Aufbau der Welt. Meiner (1998), Hamburg.
3. Neurath O., Carnap R., Morris C., eds. (1938): Foundations of Unity of Science: Toward an International Encyclopedia of Unified Science. University of Chicago Press, Chicago.
4. Nagel E. (1961): The Structure of Science. Routledge, Dordrecht.
5. Aspden H. (1980): Physics Unified. Sabberton Publications, Southampton.
6. Weinberg S. (1992): Dreams of a Final Theory. Suom. Unelmia viimeisestä teoriasta. Art House, Helsinki.
7. Richardson A. (1997): Carnap\\\\\\\'s Construction of the World. Cambridge University Press. Cambridge.
8. Wilson Edward O. (1998): Consilience: The Unity of Knowledge. Knopf, New York.
9. Klein É., Lachièze-Rey M. (1999): The Quest for Unity. The Adventure of Physics. Oxford University Press, Oxford.
10. Lelas S. (2000): Science and Modernity. Toward an Integral Theory of Science. Kluwer Academic Press, Dordrecht.
11. Damasio A, Harrington A, et al., eds. (2001): Unity of Knowledge - The Convergence of Natural and Human Science. Annals of the New York Academy of Sciences, Vol. 935, The New York Academy of Sciences, New york.
Torstaina 20.2. klo 18-20 Dosentti Esko Keski-Vakkuri Fysiikan tutkimuslaitokselta esitelmöi aiheena Säieteoria, mustat aukot ja holografiaperiaate.
Tieteiden talon sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki.
Aiheesta lähemmin seuraavassa tiedotteessa.
*********************
Tieteen päivät 2003 Internetissä Monipuoliset ja onnistuneet Tieteen päivät 2003 ovat takana päin. Päiviin liittyviä ohjelmia tullaan kevään aikana jonkin verran esittämään televisiossa, lähinnä Yle Teema-kanavalla, mutta mikä parhainta Helsingin yliopiston AV-keskus ja CSC yhdessä ovat tallentaneet suurimman osan Tieteen päivien tilaisuuksista niin että ne ovat nyt jälkeen päin internetin välityksellä tietokoneen avulla katseltavissa ja kuunneltavissa. Tarkempia tietoja ohjelmista on osoitteessa http://video.helsinki.fi/tieteenpaivat2003. Katseluun tarvittava apuohjelma RealOne Player voidaan ladata ilmaiseksi verkosta. Uusimmat RealPlayerit ovat kooltaan noin 8 Mb ja edellyttävät Windows 98 tai uudempaa käyttöjärjestelmää. Myös Windows 95:een ja muihin käyttöjärjestelmiin sopivia RealPlayer-ohjelmia on osoitteessa http://forms.real.com/real/player/blackjack.html .
Tarja Kallio-Tammisen Tieteen päivien yhteydessä 9.1.2003 käyttämä puheenvuoro: Mitä on luonnonfilosofia? on luettavissa seuran internet-sivuilla osoitteessa: http://www.protsv.fi/lfs/verkko/TKT.htm .
Syyskokouksessa 21.11.2002 seuran hallitukseen vuodelle 2003 valittiin DI Paul Talvio (puheenjohtaja), FL Tarja Kallio-Tamminen (varapuheenjohtaja), FL Seppo Laurema (sihteeri), prof. Eero Byckling, dos. Harri Lonka, DI Heikki Mäntylä, DI Jouko Seppänen, Pentti Simola ja lääket.lis. Jyrki Tyrkkö. Tilintarkastajina jatkavat FM Anja Haavisto ja valtiotiet. maisteri Kauko Kaiju, varatilintarkastajina FL Kalevi Pusa ja DI Matti Ollila.
Pertti Lindforsin 75-vuotisjuhlakirjan onnittelijoihin (Tabula gratulatoria) voi vielä liittyä ilmoittautumalla välittömästi seuran sihteerille sähköpostilla lfs@protsv.fi tai puh. (09)8015688.
_____________________________________________
Seuran XV toimintavuosi
Puheenjohtaja: Paul Talvio • Kyläkirkontie 19 • 00370 Helsinki • p. (09) 555 146 (k) Paul.Talvio@kolumbus.fi
Sihteeri: Seppo Laurema • Vanha Saunalahdentie 4 • 02330 Espoo • p. 801 5688 (k); 050-5410514 • fax 22869 291
Tieteiden talo: Kirkkokatu 6 • 00170 Helsinki • p. 22869 274 • p. 228691 (keskus) • p. 22869 265 (vahtimestari)
Sähköposti: lfs@protsv.fi Pankkiyhteys: Merita Pankki Oy, Helsinki-Kruununhaka, Tili n:o 101930-204652
Luonnonfilosofian seuran Internet-sivut: http://www.protsv.fi/lfs